Kroniske smerter

Har du haft smerter i mere end 6 måneder, betegnes smerterne som kroniske. Omkring 19% af den danske befolkning lider af kroniske smerter og/eller tilbagevendende smerter. Kvinder er generelt oftere ramt af smerter, og gennemsnitlig er der 10-25% flere kvinder, som lider af kroniske smerter. Kroniske smerter kan være en stor belastning, og mange oplever at smerterne er årsag til et højt sygefravær.

Årsager til kroniske smerter
Der kan være mange årsager til kroniske smerter.
Kroniske smerter opstår ofte i led, skelet og muskler, men mange lider også af nerverelaterede kroniske smerter. Man ser typisk at patienter henvender sig med uspecifikke ryg- og nakkesmerter.

Fælles for de kroniske smertetilstande er, at hele systemet er sensibiliseret. Det betyder at selv lette berøringer af det smerteramte område opfattes af hjernen som smerte. Årsagen til berøringerne opfattes som smerte er, at smertefibrene reagerer for hurtigt, og medfører at man udvikler en lav smertetærskel.

Lider man af slidgigt, sportsskader eller rygsmerter, har man risiko for at udvikle kroniske smerter, som kan gøre det svært at varetage arbejde, daglige gøremål og hverdagsaktiviteter. Hos Vejgaard Fysioterapi hjælper vi dig med at finde årsagen til dine smerter, og finder i fællesskab, den bedste behandling, der opfylder dine behov.

Den usynlige sygdom
Udover at man fysisk mærker de kroniske smerter, kan det også være en stor psykisk belastning at have en kronisk usynlig sygdom. Mange kroniske smertepatienter føler at de mødes med mistro, og er nødt til at retfærdiggøre sygdommen. Dette kan give stor frustration og tilmed være socialt lammende samt forværre livskvaliteten.

Fysioterapi ved kroniske smerter
Hos Vejgaard Fysioterapi kan vi hjælpe dig med at finde årsagen til dine smerter, give dig behandling, samt tilrettelægge et individuelt træningsprogram ud fra dine behov. Vores dygtige fysioterapeuter kan også rådgive og vejlede dig i træningen, så du ikke oplever yderligere smerter, og du kan fortsætte træningen på egen hånd.

Slidgigt

Slidgigt er en almindeligt forekommende kronisk led sygdom, og over 300.000 danskere har fået diagnosen slidgigt. Risikoen for at få slidgigt er stigende med alderen, men det kan ramme personer i alle aldre.

Symptomer
Slidgigt kan give voldsomme smerter, og symptomerne kan være ømme og stive led, smerter i led, samt skurren og knasen i leddene. Slidgigt rammer oftest i hofte- og knæled, nakke, ryg, tommelfinger og storetå.

Årsager til slidgigt
Slidgigt/artrose opstår, når brusken omkring knoglen i dit led langsomt ødelægges og nedbrydes. Dette medfører at knoglefladerne, i sidste ende kan komme til at skure mod hinanden, og dermed gøre bevægelse af leddet meget smertefuldt. Smerter i leddet kan især mærkes ved vægtbærende aktiviteter som trappegang, rejse sig fra/sætte sig på en stol, gang og løb. Der kan også opstå betændelse (inflammation) i leddet, som kan være årsag til smerterne.

Behandling af slidgigt
Man kan ikke genskabe den nedbrudte brusk i leddet, men man kan forebygge yderligere nedbrydning og gøre den tilbageværende brusk stærkere. Smerterne kan lindres betragteligt ved at bevæge og styrke muskler og koordination omkring leddet, så leddet belastes så hensigtsmæssigt som muligt. Når man lider af slidgigt, er det vigtigt at holde leddet i gang. Smerterne kan dog gøre, at du skal bevæge sig på en anderledes måde, end du gjorde før. Vores dygtige fysioterapeuter kan hjælpe dig med vejledning til, hvad du selv kan gøre for at forbedre din slidgigt. Der findes også et bredt udvalg af smertedæmpende behandlingstiltag, som du kan læse mere om nederst på siden.

GLA:D – Godt Liv med Artrose i Danmark
Hos Vejgaard Fysioterapi kan du deltage på et GLA:D forløb, som henvender sig til personer med slidgigt og gener i knæ eller hofte. GLA:D forløbet er et 3 måneders trænings- og uddannelsesforløb, som består af individuelt træningsprogram samt undervisning og holdtræning.

Har du lyst til at deltage på et GLA:D forløb?
Kontakt klinikken eller læs mere om forløbet HER.

Behandlingsformer / Specialer

Er du interesseret i at vide mere om hvilke behandlingsformer, vi kan tilbyde dig?
Læs mere om de behandlingsformer/specialer, som egner sig bedst til kroniske smerter og slidgigt, herunder:

Laserbehandling

Akupunktur

ShockwaveShockwave

GLAD holdtræning

muskuloskeletalMuskuloskeletal Fysioterapi

Book tid til behandling

Ring og bestil en tid på tlf. 98161942 eller book en tid online via “online booking”

Online booking